Защита на лични данни

Виртуална Разходка

Читалище "Борба"

Дата на публикуване: 11.01.2012 11:50
Читалище „Борба” гр. Кнежа

Вече 113 години представители на няколко поколения от град Кнежа отдават творческите си сили, за да пребъде вечната възрожденска идея – българското читалище. Не притеснява с дързост фактът, че този миниатюрен храм на културата - читалище „Борба”, носи именно това претенциозно име. Тук всичко, което се ражда като идея и дейност, се крепи на много ентусиазъм, труд, упорство и любов. Повече от век, със своята богата и разнообразна дейност, покриваща целия спектър на социалния и обществен живот на района и града, читалище „Борба” е любим притегателен център за хората, независимо от възрастта им.
Към момента към читалището функционират множество самодейни състави и формации- две театрални формации, два танцови състава, два мажоретни състава, три вокални групи, ансамбъл за народни песни и танци, рок група и клуб по приложни изкуства. Всеки от тях е утвърден с участия и награди от множество регионални и национални форуми. Към Школата по изкуства работят клас по пиано, клас по акордеон и клас по китара. Вече по традиция всяка година техните възпитаници се представят успешно в средните музикални училища.
Библиотеката в читалището е с богат книжен фонд – 67 000 тома и работи с автоматизирана програма за обработка на фондовете. Читалищният информационният център осигурява целодневен достъп до интернет и електронни услуги. Атрактивно предложение са курсовете по английски език, чиито ръководител е англоговорящ, и покриват всички нива и възрастови групи. Последно нововъведение в читалището са курс по фотография и курс по шахмат. В момента се работи по проект за откриване на център за интегриране на деца с увреждания. Формации към читалището и постиженията им:

Детска вокална Формация “Сребърни Камбанки” съществува едно десетилетие. Носител е на голямата награда на Национален конкурс за детска песен “Сладкопойна чучулига”- Бургас 2008.

Детска танцова формация ”Гергана” е сформирана към ТФ ”Гергана”, танцова формация с утвърдени традиции. В групата танцуват деца от 6 до 12 години.

Мажоретен състав “Слънце” и МС ”Слънце– джуниър” към читалище “Борба” са утвърдени с множество престижни награди:
- Купа приз “Тракия” от Фестивал на танцовото изкуство “Дъга от таланти”- Пловдив 2009, първо и второ място;
- Фестивал на мажоретни състави “Златен помпон” - Албена 2009– трето място;
- Специалната награда на Международен фестивал на изкуствата “Музите”- 2007 в Созопол.

Дамска вокална група ”Мелодия” печели призови места в множество конкурси:
Фолклорен фестивал “Еврофолк”– Черно море 2008;
Старопланински събор “Балканфолк”- в.Търново 2009;
Празник на стара градска песен “Мара Врачанкa ”2008;
“песенен фестивал “Златна царевица” Кнежа 2009.

Танцова формация ”Гергана” се представя успешно на редица местни, регионални и национални конкурси. Носител е на престижни награди и отличия:
- отлично представяне на Национални фолклорни празници– Рожен, 2009г.;
- челни места в три поредни години (2007-2009) на Еврофолк– Велико Търново и Приморско.

Вокална група ”Черно и бяло” със своя богат репертоар, момичетата от ВГ”Черно и бяло” достойно се представят във фестивали и конкурси. Носители са на отличия от фестивал Лачените обувки- Берковица 2009 и Фолклорен конкурс–Русе 2009г.

Ученическа театрална студия е младежка театрална формация, утвърдила се с десетките спектакли и множество програми за различни чествания и местни празници.

Театрална формация “Щрих” е създадена през 2006г. като самодейна театрална група, и още с появата си , с дебютния спектакъл “Хитър Петър” направи заявка за сигурен успех. През 2008 г. на първото издание на ТФ “Звезден прах” формацията бе удостоена с наградата на БААТ и наградата за главна мъжка роля.На второто издание на фестивала, ТФ “Щрих” получава специално отличие от Министерство на културата, България, за постановката “Зех тъ, Радке, зех тъ”.

Любителски градски театър “Пред канала” е представила редица успешни постановки на театралната сцена. През 2008г. Театърът е отличен с престижната награда за цялостен спектакъл на Театрален фестивал “Звезден прах”, гр.Кнежа 2008г.


Контакти:
Секретар на читалище „Борба” – Искра Цанкова
Тел: 09132/ 61-12
GSM: 0885/077915
e-mail: borba1896@abv.bg